Schimmel in je huurwoning?

Het ontstaan van schimmel

Hoe ontstaat schimmel in je huurwonig?

Bij Impresco | Mijnhuurwoning.com worden we helaas wel eens geconfronteerd met de klacht dat men schimmels in huis heeft. Meestal betreffen het de wat oudere woningen, flats uit de jaren ’60 in de Rivierenwijk en Keizerslanden.

Wat veel mensen vergeten is dat we zo’n twee liter vocht per persoon per dag verliezen o.a. door transpireren en ademen. Dat verdampt via de lucht. Als je niet of onvoldoende ventileert krijg je condens op je ramen, muren of plafonds. Na verloop van tijd zal daar dan ook schimmel ontstaan. Dit komt doordat het condensatievocht onvoldoende mogelijkheden krijgt om de woning te verlaten. De condens zal zich afzetten op de muren, wat schadelijk is voor de gezondheid en voor het huis. De plaatsen waar we vooral schimmel aantreffen zijn de keuken, badkamer en slaapkamer.

Zowel in de Rivierenwijk als in de wijk Keizerslanden in Deventer zijn zo’n beetje alle appartementencomplexen inmiddels voorzien van kunststof kozijnen met isolerend glas. Voorheen was de isolatie een stuk minder en was er door de aanwezigheid van kieren en gaten sprake van natuurlijke ventilatie. Door de verbeterde isolatie sluit je het vocht nog meer op in de woning. Voornoemde appartementen moeten het hebben van natuurlijke ventilatie, omdat mechanische ventilatiesystemen destijds nog niet bestonden. Kom je bijvoorbeeld uit een woning van een latere datum, waarin wel meer isolatie en een ventilatiesysteem aanwezig is dan wordt hier vaak niet aan gedacht.

De oorzaak

De oorzaken van condens

Condensatievocht is het vocht dat in de lucht binnen een woning of gebouw ontstaat door te koken, leven en wassen. Door te weinig natuurlijke ventilatie of een gebrek aan een ventilatiesysteem zal de luchtvochtigheid in het huis omhoog gaan. Als de luchtvochtigheid te hoog is treedt condensatie op. Het vocht in de lucht slaat neer op oppervlakken in huis die koud zijn zoals koude buitenmuren en ramen.

We zien schimmelvorming veelal op plekken waar de koude doorslag het grootst is. Vooral in de hoeken van een kamer, omdat daar meerdere koude vlakken samenkomen. Als er een kast of een bed direct tegen de muur wordt geplaatst kan tussen de muur en de kast onvoldoende worden geventileerd. We zien dan dat het vocht hier neerslaat op de muur en het vochtgehalte toeneemt. Als dit lang genoeg duurt krijg je schimmelvorming. Het advies is om een kast, bed of ander object minimaal 20 cm van de muur te plaatsen. Vervolgens continu ventileren en de ruimte voldoende te verwarmen.

De gevolgen

De nadelige gevolgen van schimmel in je huurwoning

Als condensatie optreedt zullen schimmels gaan groeien. Deze zijn schadelijk voor de gezondheid. Condensvocht en schimmels zijn ook niet goed voor je woning. Naast vocht- en schimmelplekken, kan het verf- en pleisterwerk gaan loslaten en het behang blijft niet meer plakken. Het levert ook een muffe geur op in het huis. Probeer schimmel in je huurwoning daarom altijd te voorkomen!

Schimmel-in-je-huurwoning
De oplossing

De oplossing tegen condensatie en schimmel in je huurwoning

De oplossing om condensvocht tegen te gaan is eenvoudig maar vergt een grondige aanpak. Door voldoende verse lucht te laten ventileren in de woning en de ruimten warm te stoken zal de luchtvochtigheid dalen. Dit doe je door schone, fris lucht van buitenaf binnen te laten komen door ramen open te zetten. De muren zullen drogen waardoor de schimmel definitief verwijderd kan worden. 

Het verwijderen kan relatief goedkoop worden uitgevoerd door een bloemenspuit te vullen met een combinatie van bleekmiddel en schoonmaakazijn (beide een royale hoeveelheid) aan te lengen met wat water. Dit mengsel spuiten op de schimmelplekken en afboenen met een borstel. Je moet zo’n behandeling meerdere keren herhalen aangezien schimmels hardnekkig zijn. In plaats van een eigen mengsel zijn er ook kant en klare schimmelreinigers te koop van onder andere HG.

Chat openen
1
Hallo 👋
Wij staan je graag te woord via WhatsApp. Kunnen wij je ergens mee helpen?