Huurtoeslag / huursubsidie
Veel mensen die een studio, appartement of woning willen huren hebben het nog over huursubsidie (wij stiekem ook), maar al enige tijd bestaat huursubsidie niet meer, maar is er de naam huurtoeslag aan gegeven.
Wat houdt het nu eigenlijk in?(Huurtoeslag)
De overheid verdeeld woningen door een woningwaarderingsstelsel, ook wel het puntensysteem genoemd, in 2 categorieën namelijk geliberaliseerde huurwoningen en niet geliberaliseerde huurwoningen. Mijnhuurwoning.com kan een woningwaardering voor u uitvoeren. Ook voor de woonplaats worden punten toegekend. Mijnhuurwoning.com is vanzelfsprekend op de hoogte van het toe te kennen aantal punten in Deventer, Gorssel, Warnsveld, Vorden, Schalkhaar, Diepenveen, Raalte en Zutphen. De huurprijs kan op basis van het aantal punten vervolgens worden afgelezen in een tabel.
Bij verhuur boven de liberalisatiegrens heeft de verhuurder meer vrijheid om de huurprijs te bepalen. Het puntenstelsel, de maximale huurprijzen en de maximale huurverhoging gelden niet voor huurhuizen boven de liberalisatiegrens. We noemen dit ook wel vrije sectorwoningen. Een geliberaliseerde huurovereenkomst voldoet aan de volgende voorwaarden:
De huur bij het afsluiten van het huurcontract ligt hoger dan de liberalisatiegrens van dat moment.
De liberalisatiegrens per 1 januari 2015 is € 710,68. Dit betekent dat huurcontracten die ingaan in 2015 met een aanvangshuurprijs boven € 710,68 per maand, geliberaliseerd zijn. In 2016 en 2017 is deze grens gelijk gebleven.
De woning is een zelfstandige woning. Bij onzelfstandige woningen zoals kamers is nooit er nooit sprake van huurliberalisatie.
De huur van de woning gesplitst is in kale huur en servicekosten. Bij all-in huur is namelijk onduidelijk of de kale huur boven de liberalisatiegrens ligt.
In onderstaand stroomschema kunt u zien of uw huurovereenkomst geliberaliseerd is of niet.
