Energielabel
Geen erkend Energielabel bij verhuur en verkoop van de woning wordt per 1 januari 2015 beboet
Al sinds 1 januari 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur een energielabel kunnen overhandigen. Echter werd bij de verkoop van een huis tussen een koper en verkoper hiervan afgezien en dat was het dan. Het Energielabel voor gebouwen is echter vanuit de EU opgelegd en doordat Nederland niet handhaafde betaalden we hoge boetes aan Europa. Per 1 januari 2015 is het dan zover; bij de verhuur en verkoop van een woning dient het Energielabel aanwezig te zijn. De afwezigheid van een definitief energielabel kan een boete opleveren van € 405,00. Hierop wordt ook daadwerkelijk op gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Ieder woonhuis krijgt een brief toegezonden met daarbij een voorlopig energielabel, gebaseerd op informatie uit o.a. het Kadaster. Het geeft een globale indicatie hoe het gesteld is met de energie zuinigheid van een woning. Het voorlopige label moet echter definitief worden gemaakt voorafgaand aan nieuwe verhuur of verkoop. De eigenaar van een woning is verplicht bij verkoop of verhuur zelf een definitief energielabel van te maken. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari een definitief energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid.
Via een internetprogramma kan de woningeigenaar, na inloggen met DigiD, de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over het glas, de isolatie en de C.V. installatie. Binnen het programma wordt aangegeven welke gegevens er als bewijsstukken aangeleverd moeten worden, bijvoorbeeld een foto van de CV-ketel. In de webapplicatie kunt u een keuze maken uit een erkende deskundige die de gegevens op afstand controleert. Bij Impresco | Mijnhuurwoning.com in Deventer zijn Ferenc Woolderink van Impresco en Kitty van Schooten erkende deskundigen.
Wat moet je doen met dat voorlopige energielabel?
Dat mag je zelf weten. De overheid bepaalt op basis van gegevens van het Kadaster – zoals de grootte en het bouwjaar van het huis – en van vergelijkbare woningen hoe energiezuinig je huis is. Label A is het meest zuinig, label G het minst. Het omzetten naar een definitief energielabel is pas verplicht als je je huis verkoopt of verhuurt. Maar het is ook de bedoeling dat het voorlopige label mensen alvast aan het denken zet. Dat ze inloggen op de website energielabelvoorwoningen.nl en ontdekken dat dubbel glas of dat setje zonnepanelen hun huis promoveert naar een hoger label.
De overheid zit met z’n schatting ”wel een beetje aan de conservatieve kant”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Om te voorkomen dat iedereen mooie, gunstige labels krijgt en daarna achterover leunt.” De kans dat je erop ”vooruitgaat” als je van het voorlopige energielabel een definitief label maakt, is dus groot. Dat opvijzelen is sinds 1 januari eenvoudiger en goedkoper geworden. Het werkt een beetje zoals de belastingaangifte: je controleert de gegevens die de overheid voor je heeft ingevuld, en past die eventueel aan. Het gaat om tien ‘kenmerken’, zoals isolatie, glas, ventilatie en zonnepanelen. Je moet wel kunnen bewijzen dat je echt je dak hebt geïsoleerd. Het aanvragen kost je ”een paar tientjes”.
Waarom moet je zo’n energielabel hebben?
Omdat Europese wetgeving de overheid daartoe verplicht. Het ‘oude’ energielabel werd in 2008 ingevoerd. Dat was eigenlijk ook al verplicht, maar meestal spraken kopers en verkopers onderling af om dat maar gewoon te negeren. Het aanvragen van een label was dan ook een stuk duurder dan het nu is, en de rekenmethode ingewikkelder. En je kreeg geen straf als je het niet deed. Dat is vanaf nu anders. Wie een huis verkoopt of verhuurt zonder energielabel, kan 405 euro boete opgelegd krijgen door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die controleert dat doordat het Kadaster gaat doorgeven welke huizen zijn verkocht.
Hoe nadelig is een ‘laag’ energielabel?
Het verkopen van een huis gaat minder snel als er geen dubbel glas en geen nieuwe cv-ketel in zit. Bovendien beïnvloedt dat de woningwaarde (en dus de verkoop- of de verhuurprijs). En de energierekening van een tochtig huis is ook hoger. Volgens het ministerie kan één klasse omhoog in het energielabel de maandlasten al met 10 procent verlagen. Banken mogen om die reden een hogere hypotheek verstrekken aan mensen die een energiezuinig huis kopen. Het definitief maken van je energielabel doe je zelf. Wij komen in principe niet meer bij u aan huis. Het bewijs van de energiezuinige aanpassingen, lever je dus ook zelf. Dat zijn bijvoorbeeld facturen of foto’s.
Een verkoper is verplicht om de koper goed te informeren over de staat van het huis. Ontdekt die later dat er bijvoorbeeld helemaal geen isolatie zit achter de schotten op zolder, dan valt dat onder ‘verborgen gebreken’. Met mogelijk alsnog een boete (en een vergoeding) tot gevolg.