Buy to let | Een woning kopen om te verhuren

Buy to let: Wat is dat?

Buy-to-let is een Engelse benaming voor de aankoop van een onroerend goed dat specifiek bedoeld is om te verhuren. Voor velen is het een verstandige en degelijke belegging van vermogen gebleken. Immers, anders dan met aandelen, is de kans dat woningen ineens geheel verdampen uiterst gering. Er staat ook concreet iets ‘als een huis’. Maar een woning kost veel geld, vaak is het de grootste uitgave in een mensenleven. Hoewel weinig zaken in het leven zeker zijn, wil je risico’s vermijden en wil je ook niet voor verrassingen komen te staan.

Impresco | Mijnhuurwoning.com is al vele jaren actief in de onroerend goed markt. Wij kunnen je dus met raad en daad terzijde staan bij het beoordelen van een te verwerven vastgoedobject of vastgoedportefeuille. De locatie en de kwaliteit van een woning zijn hierbij veelal bepalend.

Als je een of meerdere woningen in eigendom hebt en die ga je in zijn geheel verhuren, dan moet je onder andere rekening houden met de fiscale gevolgen. Hoe en hoeveel belasting je betaalt over de verhuurde woning, is afhankelijk van de situatie. De Belastingdienst geeft op haar website duidelijk weer welke regelingen gelden.

Buy to let: Hoe werkt het?

Verhuur je een eigen woning tijdelijk, dan valt dat in box 1 ‘inkomen uit werk en woning’. Je houdt recht op hypotheekrenteaftrek en je geeft 70% van de huurinkomsten op. Verhuur je een tweede woning, dan betaal je belasting in box 3 ‘sparen en beleggen’. Je woning wordt gezien als vermogen waarvoor een ander belastingtarief geldt. Je hebt in die situatie geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar je hoeft de huurinkomsten ook niet op te geven. Dan kan de verhuur van je huis nog omslaan in ondernemen, omdat je bijvoorbeeld diverse zaken zelf uitvoert. In dat geval hoort de verhuur thuis in box 1. Dit is de reden dat het voor verhuurders met een portefeuille bestaande uit meerdere vastgoedobjecten het management zoals de coördinatie van het administratieve, commerciële en financiële beheer uitbesteden. Bij wie kan dat beter en vertrouwd dan bij Impresco | Mijnhuurwoning.com.

Maar stel nu dat je gaat samenwonen en je je koopwoning verhuurt. Je verkast naar je geliefde en hebt nog geen idee of dat gaat werken. Voor hoe lang je gaat verhuren, weet je ook nog niet precies: het kan een aantal maanden zijn, een jaar of voor langere tijd. In dit geval is misschien niet direct duidelijk in welke box je valt. Want hoe lang is ‘tijdelijke verhuur’? En wanneer wordt je woning als ‘eigen woning’ gezien door de fiscus?

Laten we ervan uitgaan dat je hebt besloten dat je gaat samenwonen en voor langere tijd wilt verhuren (> 1 jaar). Je schrijft je in op het adres van je partner en verhuurd voor langer dan een jaar de eigen woning. In dit geval valt de verhuur van je eigen woning in box 3 ‘sparen en beleggen’. Je betaalt 30% belasting op een fictief rendement van je vermogen. Het vermogen is het saldo van bezittingen, zoals aandelen, spaargeld en een tweede woning en schulden, bijvoorbeeld een lening bij de bank. De daadwerkelijke huurinkomsten tellen niet mee als belastbaar voordeel uit de woning, maar er wordt uitgegaan van een fictief rendement over de WOZ-waarde. De huurinkomsten vallen dan niet in box 1.

Buy to let: Waarom moet jij dit uitbesteden?

Logischerwijs vinden er activiteiten plaatsvinden rond de verhuur en het beheer van een woning, zeker als het meerdere huurwoningen betreffen. Wat telt is het geheel aan activiteiten, hoe meer je zelf doet des te waarschijnlijker het is dat je aan het ondernemen bent. De Belastingdienst kan de verhuur dan aanmerken als ondernemen. Je komt dan in box 1 terecht en verhuren als ondernemer in box 1 willen de meeste vastgoedbeleggers niet omdat het in de meeste gevallen nadeliger dan box 3. Kortom is het uitbesteden van het beheer van uw huurwoningen aan Impresco | Mijnhuurwoning.com niet alleen interessant en raadzaam vanwege het gemak, het bespaart u geld. Uiteindelijk is uw rendement dus hoger.

Het overheidsbeleid en de daaruit voortvloeiende  overheidsmaatregelen en belastingen zijn continu onderhevig aan wijzigingen. Het is daarom altijd verstandig om je eigen boekhouder of fiscalist uw specifieke situatie onder de loep te laten nemen voordat je gaat investeren in onroerend goed.

Voor meer informatie over ons bureau en wat wij voor je kunnen betekenen neem dan contact met ons op!

Voor het huren of verhuren van woningen in de omgeving Zutphen, Apeldoorn en Deventer moet je bij Mijnhuurwoning.com zijn!

Vragen over Buy to let? Neem dan contact op!

    Chat openen
    1
    Hallo 👋
    Wij staan je graag te woord via WhatsApp. Kunnen wij je ergens mee helpen?